EL TALENTO DEL COCINERO EN PARO AL QUE LE PRESTARON EL RONER

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¿Dónde está el talento? Lo más fantástico es que está en todas partes. ¿Usted tiene un restaurante y busca talento?. Quizás lo tenga delante de sus narices. Hay demasiados jefes que desconfían del tiempo que sus trabajadores le dedican a cursos y jornadas, por que non son capaces de construir conjuntamente planes de formación para solucionar los problemas del día a día en el trabajo. ¿Para qué? Si se bastan ellos solos para resolver los problemas...


Es habitual escuchar el dicho de que “para qué formar a los trabajadores si luego se van”. Pero la realidad es que se van los trabajadores a los que no se les reconoce el esfuerzo personal y familiar de formarse, y finalmente solo se quedan los que no reciben cursos de formación. Sobre estas bases creció el sector de la restauración en Galicia.

Esto se traduce en una sangría de camareros y cocineros jóvenes que abandonan la profesión, o que continuamente se están replanteando su futuro profesional.

Afortunadamente hay profesionales que están ventilando los cuartos más oscuros. Abren cocinas, comparten conocimientos, les gusta enseñar y aprender al mismo tiempo.

Carlos Fariña, tercer puesto en el Concurso Cocinero del Año (3ª semifinal) celebrado en Santiago este miércoles, está hecho de esa madera, de los que les mueve una energía desbordante por su trabajo, y que se merecen seguir dando caña en los fogones, en beneficio de los clientes y los que trabajan a su lado.

Abajo su crónica sobre cómo vivió lo de Santiago. Las fotos de sus platos, se pueden ver en el blog La Caja de Hilos pinchando aquí.

UN BO DIA EN SANTIAGO

Nunca fun amigo de presentarme a concursos, creo que a valía dun cociñeiro debe demostrarse máis no día a día. Xuzgar un menú cociñado nunha cociña allea, con presión e con variables que non só dependen das capacidades do cociñeiro non sempre vai ser xusto.

Fai máis de dous anos celebrábase a 2ª edición do “Concurso
Cocinero del Año” e decidín presentarme. Por aquel tempo traballaba nun
restaurante no que este tipo de iniciativas non son valoradas, cun xefe de
cociña cheo de complexos e receloso de que as miñas intencións foran as de
expulsalo do seu cómodo trono. Sin ningún tipo de axuda , preparando os platos
na miña casa e no meu tempo libre fun elexido para participar na semifinal que
se celebrou en Xixón. Para min foi unha enorme alegría, unha palmada nas costas,
desas que de cando en vez precisamos cando as cousas non van demasiado
ben. Unha experiencia que valía a pena repetir.

Nesta 3ª edición non tiña moi claro si presentarme ou non. A situación laboral era
distinta, despois de 5 meses de puteos, denuncias, abogados e reunións por fin
era libre. Cando recibin a chamada da organización do concurso estaba (e sigo
estando) en paro. De novo tería que preparar todo na casa pero necesitaba
cociñar, pensar, probar e de ahí que decidira intentalo de novo.
Despois de ser seleccionado tiven a enorme fortuna de que Rafa Centeno, cociñeiro e
propietario do Maruja Limón, me ofrecera a posibilidade de perfeccionar algunhas
das receitas presentadas e me proporcionara os medios para realizalas en
Santiago . Penso que por ese motivo puden acadalo terceiro posto, de non ser
así, seguramente o resultado sería o mesmo de fai dous anos. Non é o mesmo
cociñar unha rincha ó vapor na Thermomix que facelo envasada ó baleiro e
mergullada no Roner a 52º durante 8 minutos (grazas Rafa).

Aclaro todo esto porque considero que os dez concursantes que estabamos en Santiago somos bos cociñeiros e que o resultado final depende ás veces da posibilidade de preparar con máis ou menos tempo e medios os platos presentados. Algún tivo que ir sen axudante (eu por sorte sempre teño a Bea ó meu carón), outros cos platos probados moi poucas veces, a outros falloulles o forno e a maioria fallaronnos os nervos.
Non quero con esto decir que Luis non merecera gañar (mereceuno
polos platos e por crear un ambiente extraordinario entre nós), nin que o
aperitivo de Iván non fora o mellor, senon que todos os que alí estabamos
merecemos un recoñecemento e así o entendeu a organización do concurso, os
asistentes, patrocinadores e a xente da escola.
En fin , unha experiencia moi positiva e máis cando non o fixen pensando en
gañar, senon en compartir, aprender e pasalo moi ben.

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lilit dijo...

Dou fe, a pesares da miña ignorancia no tema (para min todo está exquisito), do bo facer de Carlos Fariña na cociña, do moito que sabe, do moito que lle gusta a súa profesión e do moito que sofre cando non pode desenvolver o traballo como lle gustaría. Parabéns polo terceiro posto mais que merecido ós dous. Rosana.